T24 Yazıları

09 Mayıs 2020
Şarap yarışmaları: Bozuk kantar, yanlış tartar
Birçok uluslararası yarışmada altın ve gümüş madalya kazanan şaraplarımız İngiltere’deki yeni bir yarışmada bronz’a bile lâyık görülmedi. Bu tür tutarsızlıklara şaşırmamalı. İşte şarap yarışmalarının perde arkası…

Devamını Oku


25 Nisan 2020
Dayanışmanın lezzeti
Butik ve yöresel üreticilerin güçlerini birleştirmeleri, pazarlama grupları kurarak tanıtımlarını birlikte yapmaları, gastronomi dünyasının yeni akımı. Böyle gruplar nihayet ülkemizde de kuruluyor…

Devamını Oku


18 Nisan 2020
Yoksulları doyurmak şeflere düştü
Yoksul ailelerin beslenme ihtiyacı için kolları sıvayan şefler ve gıda firmaları, binlerce kişiye ücretsiz yemek hazırlıyor…

Devamını Oku


11 Nisan 2020
Şarapta Doğu – Batı sentezi
Bozcaada’nın zayıf şaraplar veren Karasakız’ı ile Bordo’nun aşırı buruk üzümü Petit Verdot’nun “çifte altın” madalya kazanan birlikteliği, dikkati yerli-yabancı üzüm kupajı şaraplarımıza çekti

Devamını Oku


04 Nisan 2020
Bugünün içkileri, dünün şifalı iksirleri
Bugün modern ilaçlarla çare aradığımız salgın ve diğer hastalıklar, asırlar boyu manastırların şifalı iksirleriyle tedavi edilmeye çalışıldı. Günümüzün sevilen içkilerinin çoğu, eski ilaçlar…

Devamını Oku


28 Mart 2020
Salgınlar ve şifalı içkiler
Korona’ya karşı ilaç olan kinin 19. yüzyılda da sıtmanın ilacıydı, halkın kinin içebilmesi için özel şaraplar ve tonikler bile üretilmişti. Cin-tonik’in toniği ve bazı aperitif içkiler, o günlerden yadigâr…

Devamını Oku


21 Mart 2020
Şarabın canlı tarihiydi…
Tarihin gelmiş geçmiş en büyük şarap tadımcısı da dünyayı terk etti… 92 yaşında ölen Michael Broadbent, dört asrın en iyi şaraplarını tadabilmiş belki de tek insandı

Devamını Oku


14 Mart 2020
Eve kapananlara lezzetli kitaplar…
İptal olunan etkinlikler yüzünden bu ay evlerde daha çok vakit geçecek. Öyleyse biriken “lezzetli” kitaplara zaman ayırmalı…

Devamını Oku


07 Mart 2020
Şarap peşinde otuz yıl…
1990’da Amerika’dan ucuz ıstakoz ithal etmek için kurulan Türkiye’nin en büyük şarap ithalatçısı, 30 yaşına girdi…

Devamını Oku


15 Şubat 2020
Zenginliğin sırrı, sanat…
Dünyanın en zengin adamı seçilen LVMH’ın patronu Bernard Arnault’nun başarı sırrı, ticaretle sanatı evlendirmesi ve ürünlerini bu yolla cazibeli markalar haline getirmesi…

Devamını Oku


08 Şubat 2020
Dünyanın en zengini, içki üreticisi

Dünyanın en zengin adamı sıfatını Amazon’un sahibi Jeff Bezos’tan kapan Bernard Arnault, Fransa’nın şampanya ve konyak devi. Biz içkiye hâlâ yasaklar penceresinden bakarken, batı ülkeleri içkiyle bu denli zenginleşiyor…

Devamını Oku


25 Ocak 2020
Galataport’u beklerken…

Doğuş Grubu ile Bilgili Holding’in “işleteceği” bölge güvenlikten geçilerek girilen, Dubaivarî steril ve “mutena” bir lüks vahası mı olacak, yoksa kentin sakinlerinin dünya insanlarıyla yan yana, omuz omuza yürüyecekleri, renkli mekânlarda kahvelerini içecekleri, sokak müzisyenlerini dinleyecekleri doğal bir cazibe merkezine mi dönüşecek?

Devamını Oku

28 Aralık 2019
2019’un iz bırakanları…
Özel bir alanda kalem oynatan yazarlar için, yılın son yazısında geçen yılın değerlendirmesini yapmak, en önemli olaylarını listelemek âdettendir. Ben de öyle yaptım. İşte gastronomi dünyasında yıla damgasını vuranlar…

Devamını Oku


14 Aralık 2019
Türk mutfağının isimsiz kahramanıydı
İstanbul’un en eski esnaf lokantalarından 52 yıllık Şahin Lokantası’nın işletmecisi İsmail Şahin’i kaybettik. “Şahin usta”, sessiz bir kahramandı…

Devamını Oku


30 Kasım 2019
Kelebek ömürlü şaraplar…
Her Kasım ayının üçüncü Perşembe’si şarapseverlere yaşama sevinci aşılayan “primeur” şaraplar, bu yıl da kadehleri şenlendirdiler…

Devamını Oku


16 Kasım 2019
Elli Peynirli Şehir
Geçen hafta sonu dünyanın en iyi peynir kitabı seçilen “50 Peynirli Şehir”in tanıtımı için Balıkesir’deydim. Nefis peynirler, zeytinyağları ve sirkeler tattım…

Devamını Oku


09 Kasım 2019
Çeyrek asırdan lezzet sırları
Türkiye’nin en iddialı restoranlarından Ulus’taki Sunset, 25. yaşını lezzet sırlarını paylaştığı şık bir yemek kitabıyla kutluyor…

Devamını Oku


02 Kasım 2019
Madalyaları yine süpürdük
Yılın ikinci yarısındaki uluslararası yarışmalarda birçok şarabımız yine altın ve gümüş madalyaları boynuna dizdi

Devamını Oku


26 Ekim 2019
Antalya’da meze şöleni
Üçüncüsü yapılan Uluslararası Meze Festivali’nde Akdeniz ve Orta Doğu’nun bu küçük lezzetleri başka bir boyuta çıktı…

Devamını Oku


19 Ekim 2019
İki bağdan izlenimler…
Bağbozumunun son günlerinde Kapadokya ve Kalecik bağlarında gördüklerim, Türk şarapçılığının geleceği için umut vericiydi

Devamını Oku


28 Eylül 2019
İçkiler hakkında merak edilenler: Şişedeki damlacıklar neden olur; cin bozulur mu; evde likör yapmanın püf noktaları ne?
Okuyuculardan çoğu eski içkilerle ilgili epey soru geliyor. Ara ara yapacağım gibi soruları cevaplıyorum…

Devamını Oku


14 Eylül 2019
“Eylül’de gel…”me! (2)
Geçen yıl bu günlerde, bu başlıkla yazdığım yazının devamı… Eylül’de adeta patlayan etkinliklerin “hedef kitle”lerde yarattığı bunaltı ve Eylül’ü hâlâ sonbahar ayı sananların yanılgısı…

Devamını Oku


14 Eylül 2019
“Eylül’de gel…”me! (2)
Geçen yıl bu günlerde, bu başlıkla yazdığım yazının devamı… Eylül’de adeta patlayan etkinliklerin “hedef kitle”lerde yarattığı bunaltı ve Eylül’ü hâlâ sonbahar ayı sananların yanılgısı…

Devamını Oku


08 Eylül 2019
Şarabın doğum günleri
Asmalar üzüm doldu, salkımlar ele geldi… Üzüm hasadının, bağbozumunun vakti de geldi; yemyeşil bir denizi andıran bağlar, şarapseverlerin ziyaretini bekliyor
Devamını Oku


25 Ağustos 2019
Bozcaada şarabı elden gidiyor
Antik çağlardan bu yana önemli bir şarap bölgesi olan Bozcaada, turizmin bağcılığı geriletmesi yüzünden şarapçılığın çökme tehlikesi ile karşı karşıya…
Devamını Oku


13 Ağustos 2019
Sıkıcı bir bayram yazısı
Bayram haftalarında bal damlayan bir kalemle keyif yazıları yazmak âdettendir. Ama ya bayrama iç karartıcı gerçeklerin gölgesinde giriliyorsa? O zaman…
Devamını Oku


21 Temmuz 2019
Rakı fiyatları ucuzlamalı
Metil alkollü kaçak rakılardan ölenlerin sayısı, sadece geçen ay 20’yi buldu… Halk sağlığını korumak ve vergi gelirini arttırmak için rakı fiyatlarının ucuzlatılması şart.
Devamını Oku


14 Temmuz 2019
Atilla Dorsay: Restoranların da yazarıydı
Ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, aynı zamanda Türkiye’nin ilk restoran yazarıydı. Dorsay’ın “Bir Ömürden Seçilmiş Tablolar”ı, lezzet tutkunlarının da keyifle okuyabilecekleri bir anılar kitabı…
Devamını Oku


07 Temmuz 2019
Nar ağacı kurudu
Türkiye’nin ilk lüks yiyecek-içecek markası Nar Gourmet, ekonomik krize kurban gitti. Nar, özel lezzetlerimizin en iyilerini seçip şık ambalajlarla dünyaya pazarlıyordu…
Devamını Oku


30 Haziran 2019
“Winemaniac” desek daha mı kibar olur?
Şarap dünyamızın çılgınlık derecesinde tutkulu üreticisi Mustafa Çamlıca, Sofya’da “Balkanların en iyi şarap üreticisi” seçildi
Devamını Oku


16 Haziran 2019
Şarabımızın canlı tarihiydi
Geçen hafta 95 yaşında yitirdiğimiz Uğurlu Tunalı, Türk şarapçılığının sessiz kahramanlarındandı…
Devamını Oku


09 Haziran 2019
Narenciye düşünceleri
Dünya içki devlerinin yeni gözdeleri, turunç, bergamut ve kan portakalı gibi az tanınan narenciyelerin enfes lezzetleri…
Devamını Oku


02 Haziran 2019
Mürefte’den üzüntülerle…
Antik çağlardan bu yana Trakya’nın en önemli şarap bölgesi olan Mürefte’nin terk edilmiş şaraphaneleri, sökülen bağları ve ıssız sokakları, Türk şarapçılığının yükselişi ile tezat oluşturuyor
Devamını Oku


26 Mayıs 2019
En şık restoranın gümüş yıldönümü
Türkiye’nin en iddialı restoranlarından Ulus’taki Sunset, 25. Yaşını kutladı. Zaman zaman katkılarda da bulunduğum bu köklü restoranımızın uzun yaşam sırları…
Devamını Oku


19 Mayıs 2019
Barmenlerin filozofuydu
Türkiye’nin en ünlü barmeni Vefa Zat aramızdan ayrıldı. Yazar ve danışman olarak yıllarca birlikte çalıştığımız Vefa ağabey’den geriye tatlı anılar, renkli anekdotlar ve bir düzine kitap kaldı…
Devamını Oku


05 Mayıs 2019
Tok karnına okuyunuz
Yaz ayları yaklaşırken “ideal şezlong kitapları” diye derlemeler yapmak, bir medya klasiğidir. Okura deniz kenarında sıkılmadan okunabilecek, hafif ve akıcı kitaplar önerilir. Yeme-içmeyle ilgili rahat okunan, bol resimli kitaplar da bunlar arasında yer alır. İşte yaklaşan yaz için, onlardan bir seçki…
Devamını Oku


28 Nisan 2019
Lezzet avcısıyla söyleşi
Mikla Restaurant’ın Ar-Ge sorumlusu, hem antropolog, hem de ziraat mühendisi olan Tangör Tan: 68 ve 78 kuşakları köye dönüp tarımı canlandırıyor
Devamını Oku


21 Nisan 2019
Türk şaraplarına 34 madalya
Uluslararası yarışmalarda birçok şarabımız yine altın ve gümüş madalyalara lâyık görüldü…
Devamını Oku


31 Mart 2019
Yalnız havyarla yaşanmaz
Siyaset yasaklı bir günde bu kez havyar haberleri…
Devamını Oku


24 Mart 2019
Sınıf mücadelesi, gastronomi dinlemedi
Şanzelize’deki protestolarda tahrip edilen Paris’in asırlık restoranı Fouquet’s’den anılar ve…
Devamını Oku


10 Mart 2019
İçkiler artık “kadın egemen”
Bir kınama ifadesi olarak söylenen “Erkek egemen” deyimi, içki dünyasında tersine döndü. Doğrusu kimsenin de şikâyeti yok…
Devamını Oku


03 Mart 2019
Kayıp üzümün peşinde
Bir zamanların “üzüm ambarı” Anadolu’nun unutulmuş üzümleri bir bir şarapçılığımıza kazandırılıyor…
Devamını Oku


17 Şubat 2019
“Portakal” şaraplar
Yeni akım, portakaldan yapılmadığı halde renginden dolayı kiminin “Portakal”, kiminin “Kehribar” dediği şaraplar…
Devamını Oku


10 Şubat 2019
14 Şubat’a romantik içkiler
Özel günlerde kokteyller artık demode
Devamını Oku


27 Ocak 2019
Meşe fıçıda 50 yıl
Tekel’in yarım asırlık içki duayeninin anı kitabı, çok şey anlatıyor…
Devamını Oku


20 Ocak 2019
Çevreci şaraplar
Türk şarapçılığı kısmen de olsa, doğru yola girmiş gözüküyor…
Devamını Oku


06 Ocak 2019
Atatürk’ün şarabı sirkeye döndü
“Bir zamanlar madalyaları beşibiryerde gibi boyunlarına dizen Atatürk şaraplarının sonu, pek hazin oldu”
Devamını Oku

30 Aralık 2018
Acısıyla, tatlısıyla 2018…
“2018, gastronomi dünyamızda tam bir “yaprak dökümü” yılıydı”
Devamını Oku


23 Aralık 2018
Şampanyanın yeni rakipleri
Şampanyaya rakip ürünler çıkaranlar arasında, bir süredir Türk şarap üreticileri de var
Devamını Oku


16 Aralık 2018
Mohikanların sonuncusuydu
“2000’li yıllard insanlar da azaldı… Restoranlarda mahremiyet, kalabalıklardan uzak olmak değil “görmek ve görülmek” önem kazandı”
Devamını Oku


09 Aralık 2018
Bir kadeh şarapta fırtına koptu
Milor’un savruk bir üslûpla dile getirdiği iddialarında Türk şarapçılığının 10-15 yıl önceki emekleme döneminden bahsediyor, son yıllardaki büyük kalite sıçramasını ıskalıyor…
Devamını Oku


02 Aralık 2018
Fıçı oyunları
“Bu çılgın modanın en büyük kazananı mı? “İçkiseverler” diyemiyoruz, zira her ufak fıçı deneyi çarpıcı sonuçlar doğurmasa bile fiyatları yüzde 20-30 yukarı çekiyor”
Devamını Oku


25 Kasım 2018
Sofraları duman bastı
Bir zamanlar fakir halk yiyeceklerinin çeşnisi olan is tadı, bugünlerde yiyecek ve içkide yeni lüksün sembollerinden biri
Devamını Oku


18 Kasım 2018
Taze şaraplar geldi
Her yılın Kasım ayının üçüncü perşembesi, Beaujolais Nouveau’ların piyasaya çıktığı adeta bir şarap bayramı…
Devamını Oku


11 Kasım 2018
Viski dünyasına Türk damgası
Buckhingam Sarayı’nı bile fethetti
Devamını Oku


04 Kasım 2018
21. yüzyılın bağındaydım
“Kendi adını taşıyan markasıyla, kimi de başka kupajların içinde tattığımız şarapların çıtasını yükselten bu dev bağı gezince, Türk şarapçılığının geleceğine inancımız artıyor”
Devamını Oku


28 Ekim 2018
Bir yemeğin düşündürdükleri…
Neruda şiiri eşliğinde gelen anneanne ekmeği
Devamını Oku


21 Ekim 2018
Kalecik Karası aslına dönüyor
Kalecik Karası’nı süt danası, süt kuzusu, oğlak ve ördek gibi etlerle yapılan, baharatın eser miktarda kullanıldığı yemeklerle yudumlamalı
Devamını Oku


07 Ekim 2018
Bir millet uyanıyor
“Mutfaklarıyla ünlü olmayan yörelerimiz bile eldeki lezzet envanterine sahip çıkıyor, kayıt altına alıyor, onlarla gurur duyarak parlatıyordu”
Devamını Oku


30 Eylül 2018
Et pornografisi can alıyordu
Kontrolsüz rekabet ve yüksek kârlar, kuralları unutturdu…
Devamını Oku


09 Eylül 2018
Ekose etekli levrek – II
Aslında bir ziyafette sunulanların ülke gündemine oturmasına, hatta hükümet sarsmasına Türkiye çok da yabancı değildi
Devamını Oku


02 Eylül 2018
Güngör Uras’tan Karpiç anıları
“Şimdilerde ne Karpiç gibi “orkestra şefi” disiplininde ustalar, ne de onların kolalı beyaz gömlek, siyah papyon ve jilet gibi ütülü ceketlerle servis yapan çakı gibi öğrencileri var…”
Devamını Oku


25 Ağustos 2018
Süreyya kuşağının son temsilcisiydi
Güngör Hoca, emeğe saygıdan garsonların isimlerini bile yazardı
Devamını Oku


19 Ağustos 2018
Amerika’nın talihsiz viskisi
“Burbon viski Amerika’da kamyoncuların, oduncuların içkisidir…”
Devamını Oku


12 Ağustos 2018
Bir büyük şef ölünce “dünyası”na ne olur?
Türk mutfağına bir yıldız şef lâzım
Devamını Oku


05 Ağustos 2018
Türk şarabının canlı tarihi
“Bir şarabı tatmak, onu tanımaya yetmez. Şarabı anlayabilmek, ona nüfuz edebilmek için bir akşamı o şarabın bir şişesiyle geçirmeli”
Devamını Oku


30 Temmuz 2018
Peru mutfağı, Türkiye’yi de fethediyor
“Her halükârda, iyi bir Perulu şefin elinden bu mutfağın lezzetlerini tatmak gerekiyor…”
Devamını Oku


16 Temmuz 2018
Hindistan birası dünyayı sallıyor
“Amacımız, lezzet dünyasında -ki buna içki de dahil- geleneklerin, eski tariflerin, unutulmuş reçetelerin yeniden canlandırılarak neler yapılabileceğini göstermek…”
Devamını Oku


02 Temmuz 2018
Lezzetli yaz kitapları
Yaz başlarında “ideal yaz kitapları” diye derlemeler yapmak, bir medya klasiğidir
Devamını Oku


24 Haziran 2018
Dünya liginde bir Türk restoranı
Bir “özel an” mekânı, daha çok bir vitrin
Devamını Oku


17 Haziran 2018
Yemeğin de bir tarihi var
“Atalarımızın büyük bölümü, domatesi hayatlarında görmedi. Patatesi de…”
Devamını Oku


10 Haziran 2018
Bu dünyadan bir Bourdain geçti
Bourdain “Bak gel, ne buldum!” diye bizi oyuna çağıran hınzır bir çocuk gibiydi
Devamını Oku


04 Haziran 2018
Barlarda Alman rüzgârı
“Almanlar dünyaya sevdirecekleri bir içkileri olmamasının acısını galiba barmenliğe yüklenerek, hayran olunacak kokteyller yaratarak çıkarıyorlardı…”
Devamını Oku


27 Mayıs 2018
Geçmiş olsun sevgili Başkan…
“Elbet bir gün yapılacak Xinomavro-Öküzgözü kupajlarının nefis şaraplar olacağından da, tıpkı senin gibi eminiz…”
Devamını Oku


20 Mayıs 2018
Burgonya’nın âşığıydı
Bu çağa ait olmayan, bir zarif, şövalye insan dünyadan geçti…
Devamını Oku


13 Mayıs 2018
Oğlak zamanı
Trakya’daki günde en az 40 oğlak kızartan lokantalar çobanlığın giderek gerilemesinden şikâyet ediyor
Devamını Oku


29 Nisan 2018
Bira sınıf atlıyor
Kadehlerin üzerlerindeki birer lüle köpük ise, bu renklerle hoş bir kontrast yaratıyordu
Devamını Oku


22 Nisan 2018
“Uyuyan dev” Türk çayı, uyanacak mı?..
Demleme hataları da çayımızın tadını bozuyor
Devamını Oku


15 Nisan 2018
Yeni lokantalar, yeni tatlar…
İstanbul’un gastronomi dünyası kıpır kıpır
Devamını Oku


08 Nisan 2018
Türk mutfağı niye mi dünyaya açılamıyor?
“Avrupa’daki Türk aşçı, Bulgar yoğurdu kullanıyor”
Devamını Oku


25 Mart 2018
Bir aşçının itirafları
“Şu orman kebabını yıkayıver oğlum!”
Devamını Oku


18 Mart 2018
“Agam çiğ köfte oldu, paşam rakılar doldu”
“Rakı yalnızca içkinin kendisi dolayısıyla değil, içildiği koşullar dolayısıyla da Türkiye’nin anahtarıdır…”
Devamını Oku


11 Mart 2018
Viski artık “unisex”
Viskilerin tatları yumuşadıkça, kadınların ilgisi de artıyor
Devamını Oku


04 Mart 2018
Üzüm ülkesinde kanyaksız hayat
Özelleşme, “güzelleşme” olamadı
Devamını Oku


25 Şubat 2018
Bodrum’dan esen mandalina rüzgârı
Çeşnisini Bodrum mandalinasından alan Sandoz kokteyli bir efsaneydi
Devamını Oku


18 Şubat 2018
Öğleden sonra, günaydın!..
Fransa’da bir kilo üzüm bin avroya satılırken, şarapçılığını baltalayan Türkiye bu cazip pastadan bırakın bir dilimi, bir çatal bile alamıyor
Devamını Oku


04 Şubat 2018
Evde bira fırtınası
“Kendi biranı kendin yap” diyenler çoğalıyor
Devamını Oku


28 Ocak 2018
Bordo’da Türk şatosu!
Şarabın kalbi Bordo’da, bir Türk yatırımı…
Devamını Oku


21 Ocak 2018
Şaraplarımız “yontuluyor”
Türk kırmızılarının yakın zamana kadar sorunlarından biri buydu: Bol güneşli bağlarda iyi olgunlaşan üzümlerimiz tanence zenginleşiyor, ama bunlar iyi yontulamadığında zor içiliyordu
Devamını Oku


14 Ocak 2018
Kasap köftesi hamburgere karşı
Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü” kitabını okuyanlar, zincir fast food’ların perde gerisini daha iyi görebiliyor
Devamını Oku


07 Ocak 2018
Rakı bilgesine elveda…
Yaşlandıkça açıldı, daha da tatlandı
Devamını Oku

31 Aralık 2017
Tatları damakta kaldı…
Gastronomi dünyasında 2017’nin ‘en’leri
Devamını Oku


24 Aralık 2017
Hindinin yerini kaz mı alacak?
Hindilerin yavanlaşması, lezzet tutkunlarını kaçırdı
Devamını Oku


17 Aralık 2017
Hayat suyundan biz de içelim
Manastırlarda içki ve şifalı iksirler yapılan o çağlardaki bu kaydın tutulduğu gün, uzun bir süredir viskinin doğum günü olarak şenliklerle kutlanıyor
Devamını Oku


10 Aralık 2017
Yeni üzümler, yeni tatlar…
Etiketinde Marsanne – Roussanne yazan şişeye bakarken 90’lı yıllardaki o tuhaf günleri hatırlıyorum
Devamını Oku


03 Aralık 2017
Gıda terörü artarak sürüyor
Bir gastronomi yazarı olarak bu pazar günü okurların iştahını kaçırdığım için üzgünüm
Devamını Oku


26 Kasım 2017
“Sakatat ye, sakata gelme…”
Batı’nın gastronomi dünyası sakatatların değerini aslında 2000’lerde keşfetmişti
Devamını Oku


19 Kasım 2017
Bağbozumu raporu
Fiyatlar değişmeyecek, kalite biraz yükselecek…
Devamını Oku


12 Kasım 2017
“Türk Michelin’i” olur mu?
Tahmin edebileceği gibi, rehberin eteğindeki inciler dökülür dökülmez gastronomi dünyamızda da yoğun tartışmalar, polemikler aldı yürüdü…
Devamını Oku


05 Kasım 2017
Festivallerin “suyu çıktı”…
Çöp dağları arasında “lezzet” tadımı…
Devamını Oku


29 Ekim 2017
Sofralarda meze devrimi
Mezelerin deyim yerindeyse “patlaması”, zamanın ruhuna da her bakımdan uygun…
Devamını Oku


22 Ekim 2017
Dünya şarapçıları İstanbul’daydı
Ya 70 yıl önceki şarap kongresinde alınan kararlar uygulansaydı, sonuçları da alınsaydı?
Devamını Oku


15 Ekim 2017
Lokantam 50 yaşında
“Aşevleri toplumcudur…”
Devamını Oku


08 Ekim 2017
Tereyağının muhteşem dönüşü
“Bu enfes ve sağlıklı yağa itibarını iade etmenin zamanı…”
Devamını Oku


01 Ekim 2017
Elveda otel lokantaları…
Yiyecekten, aşçıdan, garsondan kıstıkça kalite düştü
Devamını Oku


24 Eylül 2017
“Eylül’de gel…”me!
Cabernet’sinin alkolüyle yanarken, Ataol Behramoğlu’nun “Bir sonbahar günü ceket giymenin sevinci” dizeleri aklıma düşüveriyor…
Devamını Oku


17 Eylül 2017
Bir üzüm hikâyesi
21. yüzyılda çözemediğimiz kirli çuval sorunu
Devamını Oku


10 Eylül 2017
Coğrafi işaret topallıyor
Coğrafi işaretin anlamını bulduğu apelasyon sistemi, AB’nin tarımda temel direği
Devamını Oku


03 Eylül 2017
“Gastroturizm” şarapsız olmaz
Şaraba bir “içki” değil “içecek” olarak bakılmalı
Devamını Oku


27 Ağustos 2017
Ev rakıları alarm veriyor
Evlerde rakı yapma eğiliminin artmasının gerisinde, AB’ye uyum çerçevesinde alkollü içkilere getirilen vergi düzenlemesi yatıyor
Devamını Oku


20 Ağustos 2017
Fındık – fıstık yazısı
Kuruyemiş Ansiklopedisi gastronomi dünyamıza ayna tutarak, farkında olmadığımız bir zenginliği ortaya seriyor
Devamını Oku


13 Ağustos 2017
Lagos katliamı tam hız sürüyor
“Denizden babam çıksa yerim!” diyecek kadar balığa tutkun olanların başına gelenler, sadece yasaklı balığı bilmeden yeme riski de değil
Devamını Oku


06 Ağustos 2017
Hiç bamya ile balık yenir mi?
Bu yaz mevsimini yarılarken, radarlarıma takılan, deneyebildiğim ve okurlara tavsiye edebileceğim yeni restoranlar
Devamını Oku


31 Temmuz 2017
En lezzetli yaz kitapları
Hamağa uzanırken okunabilecek, insanın içini kasvete boğmayacak ilginç ve keyifli yeme-içme kitapları…
Devamını Oku


23 Temmuz 2017
İskender kebap 150 yaşında
İskender kebabı, bu kebabın “resmî tarihi”ne göre 1867 yılında İskender Efendi tarafından Bursa’da icad edilmiş
Devamını Oku


16 Temmuz 2017
Bir duble çay lütfen!
Çayda, kahvedeki gibi soğuk demleme modası yayılıyor
Devamını Oku


09 Temmuz 2017
Ah Beyoğlu, vah Beyoğlu…
Beyoğlu, Türkiye’nin batıya dönük yüzüydü
Devamını Oku


02 Temmuz 2017
Ömür’sünüz Mehmet Bey
“Şarap sakal gibidir: Keserseniz, daha gür çıkar…”
Devamını Oku


25 Haziran 2017
Likör tadında bayramlar…
Vahşi değişimden nasibini alanlardan biri de, bayramlarda likör ikramı geleneği…
Devamını Oku


18 Haziran 2017
Zeytin tanesinin söylediği
Zeytine de zeytinin yağı kadar değer vermeliyiz
Devamını Oku


11 Haziran 2017
Kuzu cennetinde dana çılgınlığı
“Buğdayla koyun, gerisi oyun”dan steakhouse patlamasına
Devamını Oku


04 Haziran 2017
Malta’da, kalitenin peşinde…
Uçakta, Türkiye’nin bu yeni tanımıyla gastronomide kaliteyi yaratmak için ne kadar şanslı olduğunu düşünüyorum…
Devamını Oku


28 Mayıs 2017
Kuşkonmaz düşünceleri
Yeşili, moru, beyazı olan bu bol vitaminli ve mineralli sebzenin körpe ve küçükleri bütün olarak, irileşmişleri de saplarının bir-iki milimi soyularak kullanılıyor
Devamını Oku


22 Mayıs 2017
Yerel güzeldir
Yeme-içme dünyasının bir başka alanında, şarap dünyasında da yöresellik yükselişte
Devamını Oku

t24-mehmet-yalcin