T24 Yazıları
Elazığ’ın şarabı Tekirdağ’a göçüyor
Güneydoğu’nun en büyük şarap tesisi olan Kayra Elazığ Şarap Fabrikası kapanıyor. 80 yıllık Buzbağ şarabı da yuvasından ayrılıp bin 442 kilometre öteye taşınıyor…
09 Kasım 2024
Kadın şefler atakta
Dünyanın saygın şef ödüllerinden The Best Chef’de bir kadın aşçımızın ödüle lâyık görülmesi, dikkatleri kadın şeflerimizin artan başarılarına çekti
12 Ekim 2024
Yasal viski 200 yaşında
İskoçya’daki ilk lisanslı viskinin 200. yıl kutlamaları için bu doğa harikası ülkedeydim…
14 Eylül 2024
Tekirdağ şarabını hatırlıyor
Bin yıllık bağ ve şarap bölgesi Tekirdağ’da son yıllarda gerileyen bağcılık yeniden yükselme yolunda, şarap turizmi ise beklenmedik canlılıkta…
24 Ağustos 2024
İzmir – Bordo şarap hattı
İzmir’in Selçuk ilçesinde Yedi Bilgeler Şarapları’nı kuran Dr. Bilge Yamen, Bordo’da 120 dönümlük bir şato aldı. İlk şarapları da mayalanmaya başladı…
27 Temmuz 2024
Şarabımızın demokratıydı…
Zamansız kaybettiğimiz Türk şarapçılığının liderlerinden Yasin Tokat, paylaşımcı, halkçı ve ilerici bir iş adamıydı. Bağcıları kalkındırmayı ve uygun fiyatlarla geniş kitlelere şarabı sevdirmeyi misyon edinmişti…
13 Temmuz 2024
Göcek’ten sevgiler (ve endişeler)le…
Mavi yolculuğun en güzel koyu Göcek’ten Marmaris’in cenneti Hisarönüne uzanan lezzet dolu bir haftasonu ve düşündürdükleri…
22 Haziran 2024
Bordo’da iki “Türk şatosu”
Kavaklıdere’nin şarabın başkenti Bordo’da 8 yıl önce satın aldığı iki şatoyu ziyaret ettim, Türklerin ürettiği Bordo şaraplarını yerinde tattım…
08 Haziran 2024
Arpadan altın yapanlar
200. yılını kutlayan İskoçya’nın en ünlü viski damıtımevlerinden Macallan’dan izlenimler…
04 Mayıs 2024
Toskana’da şarap ve sanat
Rönesansı başlatan sanat cenneti İtalya’nın Bordo ile yarışan bağlarında, müzeleri kıskandıracak bir şaraphaneden izlenimler…
13 Nisan 2024
Fındıkağacı malikânesi
İskoçya’nın bir numaralı malt viski üreticisinin miras bıraktığı paha biçilmez fıçılar şişelendi, Türkiye’ye kadar geldi…
06 Nisan 2024
İçki dünyasından bir Levent Kömür geçti
İçki dünyamızın en büyük şirketi Mey Diageo’yu 7 yıl boyunca yöneten, görevini soranlara “Yeni Rakı’nın genel müdürüyüm” diyen sıradışı bir insanın serüveni…
30 Mart 2024
“Ramazan’ın gülü” giderek soluyor…
Güllaçlarda gül tadının “eser miktarlara” indiği, gül reçelinin hepten unutulduğu, gül likörünün anılarda kaldığı günlerde, sitemli bir Ramazan yazısı…
23 Mart 2024
Bekri Çeşnici’yi özleyeceğiz…
Geçen hafta kaybettiğimiz ödünsüz Cumhuriyetçi Ali Sirmen, “Bekri Çeşnici” takma adlı kalemi çok kıvrak bir gastronomi yazarıydı aynı zamanda…
16 Mart 2024
Türkiye’nin “Çiçek”i soldu
Hafta içinde kaybettiğimiz Arif Keskiner (daha çok bilinen adıyla Çiçek Arif) sanat dünyasının en renkli insanlarındandı…
03 Şubat 2024
Gümüş Kule’yi soydular!
Şarap mahzeni mutfağından daha ünlü olan Paris’in en seçkin restoranı Tour d’Argent’ın 300 bin şişelik kavı soyuldu. Kibar hırsızlığın öyküsü…
27 Ocak 2024
Lezzetlerin öyküsü
Damak tadımıza damga vuran üç köklü kuruluş, asırlara uzanan öykülerini dev kitaplarda topladı
2023’e damgalarını vurdular
Yılın son yazısında 12 ayın değerlendirmesini yapıp en önemli olaylarını derlemek yaygın bir gelenektir. Ben de öyle yaptım. İşte yeme-içme dünyasında bu yıl iz bırakanlar…
16 Aralık 2023
Butik şarabın idam fermanı
Şarap üreticileri ve içki ithalatçılarından 50 milyona varan teminatlar istenen yönetmelik yürürlüğe girerse, butik şarap ve içkilere “Elveda” diyeceğiz…
09 Aralık 2023
Kıbrıs’ta, bu kez lezzetin peşinde…
Yeşil adanın az bilinen gastronomik hazinelerinin peşinde geçen bir hafta sonundan izlenimler
25 Kasım 2023
Uygarlık Taksim’e geri dönüyor
AKP’nin bilinçli bir “Arabizasyon” politikasıyla kimliğini değiştirmeye çalıştığı Taksim bu basıncı püskürtüyor, birbiri ardına açılan kaliteli mekânlarıyla kendisine küsen İstanbulluları yeniden çağırıyor…
28 Ekim 2023
Viski adasına yolculuk
İskoçya’nın isli viskileriyle ünlü Islay adasından, okyanus kıyısındaki damıtımevlerinden izlenimler…
14 Ekim 2023
Şarap turizmi canlanıyor
Seyahat dünyasının yeni akımı şarap turizmi, ülkemizde de hiç olmadığı kadar zenginleşti…
30 Eylül 2023
Boğazkere’nin peşinde, Diyarbakır’da…
Geçen hafta sonu Boğazkere üzümünün anavatanı Diyarbakır’da, yöresel şarap ve peynirlerin peşindeydim. Umut veren izlenimlerle döndüm…
16 Eylül 2023
Cumhuriyet Yazıları – IV: Sofrada da eşitlik
100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’in armağanlarından biri de modern gastronomi kültürümüz
09 Eylül 2023
Cumhuriyet yazıları – III: Türkiye’nin viskisi bile vardı
“İçki sanayii” Cumhuriyet’in stratejik bir iş alanıydı, tarıma dayalı kalkınmanın da bir yoluydu
02 Eylül 2023
Cumhuriyet yazıları – II: Şarabımız Cumhuriyet’le var oldu
100. yılını kutladığımız Cumhuriyet, gayrımüslimlerin terk ettiği bağlara sahip çıkarak modern Türk şarapçılığının da kurucusu oldu
26 Ağustos 2023
Cumhuriyet yazıları – I
Cumhuriyet’in yıl boyu unutturulan ve 29 Ekim’e sıkıştırılacağı belli olan 100. Yıldönümünü farklı bir biçimde kutlamak istedim…
19 Ağustos 2023
Şarap biliminin duayeniydi
Şarapla ilgili 100’e yakın araştırma, makale, çeviri ve kitabın sahibi Prof. Dr. Nihat Aktan’ı 90 yaşında kaybettik. “Önologların duayeni” neredeyse son ânına kadar üretti…
22 Temmuz 2023
Okurlara cevaplar…
Okuyuculardan gelen içki kültürü ile ilgili sorular hayli birikti. İşte merak edilen sorular ve cevapları…
17 Haziran 2023
Türk mutfağı Londra’yı fethetti
Deprem bölgesinin büyük zarar gören zengin gastronomisine katkıda bulunmayı amaçlayan Londra’daki “Cradle of Food – Gıdanın Beşiği” etkinliği, büyük yankı uyandırdı…
10 Haziran 2023
Şezlongda kültür
Yaz mevsimiyle birlikte şezlonga uzanıp keyifle okunacak kitaplara ihtiyaç da artıyor. İşte yeni çıkan “lezzetli” gastronomi kitapları…
27 Mayıs 2023
Sülün Osman mutfakta!
Anadolu’dan gelen saf köylülere Galata Köprüsü’nü satan dolandırıcılar kralı Sülün Osman’ın ruhu, mutfakta hortladı… İstanbullu batık tekstilci Cengiz Düşünceli, İtalyan şef Geovani Polloina kılığında gastronomi dünyasını altı yıl dolandırdı
20 Mayıs 2023
Restoran haberleri…
Bugünlerde gündemi tamamen siyasi haberler kaplasa da restoranların dünyasında da yeni haberler, çarpıcı gelişmeler var…
06 Mayıs 2023
Meyhanenin “bilimi”
560 sayfalık Meyhane İhtisas Kitabı, meyhanenin sadece içkili bir lokanta türü değil köklü bir kurum olduğunu ortaya koyuyor…
29 Nisan 2023
Bordo lükste sınır tanımıyor
Bayramda bağlarını ve şatolarını gezdiğim Bordo yüzünü yeni zenginlerin at koşturduğu Asya’ya dönmüş, şaraplarını kaliteleri kadar sunumlarına da yatırım yaparak en lüks ürünler ligine çıkarmış…
25 Mart 2023
Şaraba yön veren Türk
New York’taki Syracuse Üniversitesi profesörlerinden Burak Kazaz, geliştirdiği algoritmalarla dünyanın en ünlü şarapları Bordo ve Burgonya’ların fiyatlarını yönlendiriyor
18 Mart 2023
Meksika’nın en iyi saklanan sırrı
Tekilanın atası olan mezkal, Meksikalıların belki de en iyi sakladıkları sırlarıydı. Son yıllarda dünyaca keşfedildi, iyi örnekleri Türkiye’ye kadar geldi…
25 Şubat 2023
İçki yasakçılığı yine hortladı
Ekşisözlük’ü bile kapatan iktidar, büyük şarap şişelerini toplatmaktan etiketleri sansürlemeye yeni içki yasaklarına da imza attı…
04 Şubat 2023
Restoranlardan son haberler
Artan gıda ve içki fiyatları yüzünden dışarıda yemek giderek zorlaşsa da, restoranların dünyası hareketli. İşte yeni ve yenilenen mekânlar…
21 Ocak 2023
En lezzetli kitaplar
Gastronomi kitaplığımız yeni yayınlarla giderek zenginleşiyor. İşte son çıkanlar…
07 Ocak 2023
Türk mutfağına sınıf atlattı
Geçen hafta kaybettiğimiz Borsa Lokantaları’nın sahibi Rasim Özkanca, hayatını mutfağımızın yükselmesine adamış bir gastronomi lideriydi
31 Aralık 2022
2022 böyle geçti…
Belli bir alanın yazarları için yılın son yazısında 12 ayın değerlendirmesini yapmak, en önemli olaylarını derlemek yaygın bir gelenektir. Ben de öyle yaptım. İşte yeme-içme dünyasında yılın iz bırakanları…
24 Aralık 2022
Unutulmuş erdemler gecesi
50 yıllık başarılı meslek hayatı “Yaşam Boyu Başarı” ödülüyle taçlanan ünlü barmen Fatih Akerdem, iki muhteşem jestiyle Almanya’yı salladı…
03 Aralık 2022
Okurlarla söyleşi
Sık sık yaptığım gibi yine biriken okuyucu sorularını yanıtlıyorum. Sorular yine ağırlıkla eski şaraplar hakkında…
26 Kasım 2022
Şarabın şövalyesi
Kavaklıdere Şarapları’nın CEO’su Ali Başman, Fransız Tarım Bakanlığı tarafından “Tarım Şövalyeliği” nişanına lâyık görüldü. Bu ödül için bağcılığa emeklerinin yanı sıra kişilik olarak da şövalye karakterli Başman’dan daha iyi bir aday da bulunamazdı…
29 Ekim 2022
8 bin yıllık şarap diyarında…
Tarihin en eski bağcı ülkelerinden Gürcistan’dan ve giderek güzelleşen şaraplarından izlenimler…
15 Ekim 2022
Michelin düşünceleri
Dünyanın en ünlü restoran rehberi Michelin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük çabalarıyla da olsa Türkiye’yi de kapsamına aldı. Ama…
24 Eylül 2022
Atıksız “fine dining”
Devlet desteğiyle 20 yılda gastronomi cenneti haline gelen Danimarka şimdi de sürdürülebilir gastronomide atağa kalkıyor, restoranlarını Michelin’in yeşil yıldızlarıyla taçlandırıyor…
03 Eylül 2022
Üniversitede şarap kavgası
Akademik ligde her yıl gerileyen Boğaziçi Üniversitesi yönetimi “içki veriliyor” diye Mezunlar Derneği lokalini kapatırken, dünyanın en iyi üniversitelerinde şarap tadım yarışmaları düzenleniyor…
20 Ağustos 2022
Çikolatada da öze dönüş başladı
Yöresinin lezzetini yansıtan teruar şaraplarından sonra sıra teruar çikolatalarına geldi. Ve moda Türkiye’ye kadar uzandı…
06 Ağustos 2022
Skandalların şarabı
Şarkıcı Demet Akalın’ın beğenmediği şampanyayı garsonun başından aşağı dökmesi, sık sık skandallarla anılan şampanyanın bu yönünü de gündeme getirdi…
23 Temmuz 2022
“Kara”larda sıra Çalkarası’nda
Denizli’nin zengin bağcılığı ve Çalkarası üzümüyle ünlü Çal ilçesi ucuz kitle şaraplarından sıyrılarak “kaliteye oynama”, Çal Bağ Yolu’yla da şarap turizmini başlatma çabasında…
09 Temmuz 2022
Lezzet dolu yaz kitapları
Uzun tatilde keyifle okunabilecek, damak tadını zenginleştirebilecek yeni gastronomi kitapları…
02 Temmuz 2022
Çeşme’den sevgilerle…
İzmir’in yazlık cenneti Çeşme’de ve sevimli küçük kardeşi Alaçatı’da iki hafta sonu geçirdim, iyimser izlenimlerle döndüm…
11 Haziran 2022
“Dönmez olsun döner kebap!”
Dönerlerde soya kıyması, inek memesi, işkembe çıkmasından sonra, en yeni skandal dönere bitkisel lifler katılması… Havuç ya da narenciyelerin lifleri kızaran etin suyunu ve yağını emiyor, müşteri et sanarak lif yiyor
21 Mayıs 2022
Konyak fiyatları niye artıyor?
Belirli aralıklarla yaptığım gibi yine biriken okur sorularını yanıtlıyorum. Sorular çok farklı konular hakkında…
30 Nisan 2022
Yıldızımız Michelin’le parlayacak mı?
Turizm Bakanı ve ünlü rehberin direktörü, Türk restoranlarının da Michelin rehberinde yer alacağını müjdeledi. Michelin yıldızları, gastronomi dünyamızın yıldızını gerçekten parlatacak mı?
16 Nisan 2022
16 Nisan 2022Viski şövalyeleri
İskoçya’daki Blair Şatosu’nda yapılan törende üye olduğum Viski Çanağı Koruyucuları derneğinden izlenimler…
12 Mart 2022
Restoranlar canlanıyor
Salgınla birlikte iki yıldır durgunlaşan İstanbul’un lüks restoranlarının dünyası, bugünlerde kıpır kıpır. Azalan alım gücüne, yükselen gıda ve içki fiyatlarına rağmen bu restoranlar dolup taşıyor
05 Mart 2022
Zeytin Ülkesi’nin mesajı
20 ilçesiyle Türkiye’nin bir numaralı zeytin üreticisi olan Balıkesir’in bu yönünü anlatan kitabın zeytinliklerin madenciliğe açıldığı hafta çıkması, kaderin garip bir cilvesi sanki…
13 Şubat 2022
Atatürk’ün sofrasının perde arkası
Murat Bardakçı’nın “Atatürk’ün Mutfağı” kitabı büyük önderin şimdiye dek sadece sohbetleri yazılan sofrasının lezzet sırlarını da aydınlatıyor…
22 Ocak 2022
Okurlarla söyleşi
Sık sık yaptığım gibi yine biriken okur sorularını yanıtlıyorum. Sorular bu kez geniş bir yelpazede…
01 Ocak 2022
2021’in iz bırakanları…
Belli bir alanda kalem oynatan yazarlar için yılın son yazısında 12 ayın değerlendirmesini yapmak, en önemli olaylarını derlemek yaygın bir gelenektir. Ben de öyle yaptım. İşte yeme-içme dünyasında yıla damgasını vuranlar…
Lokantanın ölümü
İstanbul’un yaşayan en eski esnaf lokantalarından Cihangir’deki Özkonak da kapanıyor. Türk mutfağının 58 yıllık bir kalesi daha yok oluyor…
11 Aralık 2021
Hatay’dan sevgilerle
Lezzetleriyle ünlü Antakya’da geçirdiğim beş günde gastronomik zenginliğimizi bir kez daha gördüm, Türk mutfağının geleceğiyle ilgili iyimserliğimi perçinledim…
04 Aralık 2021
Şarap turizmi gelecek vadediyor
Türkiye’nin dört bir yanındaki ziyarete açık 50’yi aşkın bağ ve şaraphane “Önoturizm Rehberi”nde bir araya getirildi, şarap turizmindeki potansiyelimiz ilk kez belgelendi…
13 Kasım 2021
Barmenlerin kralı yurduna döndü
40 yılını Almanya’daki bar tezgâhlarının arkasında geçirerek mesleğinin zirvesine çıkan ünlü barmen Fatih Akerdem, artık Türkiye’de…
30 Ekim 2021
Okurlarla söyleşi
Okurlardan gelen sorular hayli birikti. Soruların çoğu yine elde bulunan eski şaraplar ve içkilerle ilgili…
23 Ekim 2021
İç Ege’den rakı ve şarap izlenimleri
İki haftadır rakının peşinde Manisa-Alaşehir’de, şarabın peşinde de Denizli-Bekilli’deydim. Rakı ve şarap tutkunlarını sevindirecek haberlerle döndüm…
02 Ekim 2021
Rakı şişesinde yenilik olsam
Ulusal içkimiz tarihinin en ilginç yeniliklerine sahne oluyor, sürpriz lezzetlerde şaşırtıcı rakılar üretiliyor…
18 Eylül 2021
Semillon’un dönüşü
Bir zamanlar bütün Trakya bağlarını kaplayan, son yıllarda ise unutulmaya yüz tutan Semillon üzümü ikinci baharını yaşıyor. Ve yeni tekniklerle çok iddialı beyaz şaraplara hayat veriyor…
04 Eylül 2021
Türk’ün balıkla imtihanı
1 Eylül’de av yasağının bitmesiyle bir balık sezonu daha açıldı, tezgâhlar şenlendi. Ama binbir zahmetle tutulan, giderek de nesilleri tükenen leziz balıklarımızın hakkını verdiğimiz kuşkulu…
14 Ağustos 2021
Turizmin gizli devi 50 yaşında
1971’de Side’de küçük bir otelle kurulan Barut Oteller Grubu, Türk turizminin “bilenlerin bildiği” devlerinden. Bu yarım yüzyılın 15 yılından, “içerden” gözlemler…
31 Temmuz 2021
İçkilerle ilgili okurlara cevaplar…
Okuyuculardan gelen içki kültürü ile ilgili sorular hayli birikti. İşte merak edilenler ve cevapları…
17 Temmuz 2021
Coğrafi işareti de kendimize benzettik
Şorbik çorbasından kabak burmasına, Andırın tirşiği’nden Hartlap bıçağı’na sayıları 728’i bulan coğrafî işaret ile rekor kıran Türkiye, kavramın içini boşaltıp sulandırmayı da başardı…
09 Temmuz 2021
Feridun Hoca’nın vasiyeti
Önceki hafta 96 yaşında kaybettiğimiz duayen önolog Prof. Dr. Feridun Topaloğlu, vasiyet gibi yazılarında “Türk şarapçılığı üniversiteler ve araştırma kuruluşlarıyla desteklenmeli” diyordu
03 Temmuz 2021
Kilis şarabının babasını kaybettik
Duayen önologlarımızdan Prof. Dr. Feridun Topaloğlu 96 yaşında vefat etti. Hayatını şarapbilimine adamıştı, 90 yaşında anılarını kitaplaştıracak kadar da enerjikti…
05 Haziran 2021
Restorana kavuşma
Uzun bir ayrılıktan sonra restoranlara yeniden kavuşurken, modern hayatın bu uygarlık kalelerine, damaklarımız kadar ruhlarımızı da doyuran bu mekânlara bir övgü yazısı…
15 Mayıs 2021
Yeni tatlar, yeni renkler…
Uzayan salgın insanları evlere hapsettikçe, dışarıdan ısmarlanabilecek hazır lezzetlerde de yeni arayışlar artıyor, yeni tatlar hayatımıza giriyor. İşte birkaçı…
08 Mayıs 2021
İlk Meclis de içkiyi yasaklamıştı
Salgın bahanesiyle konulan 17 günlük içki yasağı, bundan tam bir asır önce yaşanan içki yasağı günlerini hatırlattı. İki yıl sürebilen yasak, her bakımdan başarısız olmuştu…
01 Mayıs 2021
Ağız sulandıran yeni kitaplar…
En uzun sürecek kapanmaya girerken zaman bolluğunda keyifle okunabilecek, damak tadını zenginleştirebilecek yeni gastronomi kitapları…
24 Nisan 2021
Gastronomide Asya rüzgârı
Dünyanın en çok Michelin yıldızlı ülkesi Japonya olurken, pek çok yöresel Asya lezzeti de keşfedilmeyi bekliyor. Japon, Hint ve Tayvan viskileri de talebe yetişemiyor, Asya’nın sofistike lezzetleri damakları fethediyor…
17 Nisan 2021
Yeni kitaplar, yeni tatlar…
Salgın dolayısıyla yeniden evlere kapandığımız şu günlerde, lezzet kültürümüzü zenginleştirecek yeni kitaplar…
06 Mart 2021
Taş ocakları bağlara karşı
Eski çağlardan bu yana dünyanın en iyi şarap bölgelerinden olan Kırklareli’nin bağları, madenlerin ve taş ocaklarının tehdidi altında…
27 Şubat 2021
Japon viskisinin sırları döküldü
Yeni viski yönetmeliği İskoçya’dan getirilen dökme viskiyi “Japon viskisi” diye satmayı yasaklayınca, Asya’nın bu yükselen viskisi tartışmaların odağı oldu…
23 Ocak 2021
Jaguar’ını satan bilge
500 yıllık şampanya dünyasının zirvesine, antika Jaguar’ını satıp kurduğu firmayla 30 yılda çıkan Bruno Paillard’ın düşündürdükleri…
Acısıyla, tatlısıyla 2020…
Belirli bir konuda uzmanlaşan yazarlar yılın son yazısında çoğu kez 12 ayın değerlendirmesini yapar, alanlarındaki “en”leri bir listede toplar. Ben de öyle yaptım, gastronomi dünyasında yıla damgasını vuranları derledim…
12 Aralık 2020
Bozcaada’nın şarap bilgesiydi
Bozcaada’nın en köklü şarap üreticisi Haşim Yunatçı, 71 yaşında vefat etti. Adalıların ve şarapseverlerin “Haşim ağabey”i dingin, sakin, olgun bir üreticiydi. Tek kelimeyle şaraba yakışıyordu…
07 Kasım 2020
“Ben Bond… Barmeniniz Bond”
Geçen hafta dünyamızı terk eden ünlü aktör Sean Connery, gerek canlandırdığı Bond karakterinin replikleri, gerek rol aldığı reklamlarla içki dünyasını değiştiren bir isimdi. Kadehler, en çok ona yakışırdı…
31 Ekim 2020
Şaraphanelerimiz güzelleşiyor
Bir Türk şaraphanesi dünyanın en ilginç 34 şarap tesisi arasına girdi. Listeye girmeyen birçok şaraphanemiz de yabana atılmayacak güzellikte…
24 Ekim 2020
Şarabın yumuşak yüzü
Serin yudumlanabilecek, bazı balık ve kümes hayvanlarıyla bile sunulabilecek hafif kırmızı şaraplarımızın sayısı artıyor…
17 Ekim 2020
Bayatlamayan yazı: “Rakı fiyatları ucuzlamalı”
Ekim ayında sahte içkiden ölümlerde rekor kırıldı, ölü sayısı 55’i buldu. Geçen yaz da metil alkol ölümleri artınca bu yazıyı yazmıştık. 21 Temmuz 2019 tarihli yazı güncelliğini ne yazık ki hâlâ koruyor…
03 Ekim 2020
Kuzukulaklı somon dersleri
Fransız mutfağının yaşayan en büyük şeflerinden Pierre Troisgros 92 yaşında hayata veda ederken, geride biz Türkler için de derslerle dolu bir öykü bıraktı
26 Eylül 2020
Viski yazarı skandal yarattı
Viski dünyası, ünlü viski yazarı Jim Murray’in son kitabında kullandığı cinsiyetçi ifadeler ve ona yönelen protestolarla çalkalanıyor…
12 Eylül 2020
Meyvelerin âşığı
40 yıldır Türkiye’de yaşayan ve bu topraklarda hiç yapılmamış ilginçlikte reçellere imza atan bir Alzas’lının gözünden meyve hazinelerimiz…
05 Eylül 2020
Meyhanenin ölümü
İstanbul’un en köklü ve renkli meyhanelerinden Asmalımescit’teki Refik de kapandı…
22 Ağustos 2020
Beyaz saten ışıldıyor
500 yıl önce böbrek ilacı olarak icat edilen cin, akla hayale gelmeyen çeşni vericilerle daha da renklendi ve “beyaz içkilerin kralı” tahtını votkadan geri aldı
15 Ağustos 2020
Restoranların lezzet sırları
Salgın döneminde büyük yara alan restoranlara destek olmak için hazırlanan “Restoranlar Evde” kitabı, 100’ün üzerinde seçkin mekândan yemek tariflerini içeriyor…
08 Ağustos 2020
Okurlara cevaplar: 10 yıllık rakı bozulur mu, yıllanmış viski değerli midir, ev şarabına meşe fıçı gerekli mi, fıçı rakısını nasıl içmeli, Türk kahvesi hangi likörlerle uyumlu?
Belirli aralıklarla yaptığım gibi yine okur sorularını yanıtlıyorum. Sorular yine daha çok elde bulunan eski şaraplar ve içkilerle ilgili…
25 Temmuz 2020
Bira tarihimiz molozlar altında
Osmanlı’nın ilk sanayi tesislerinden Bomonti Bira Fabrikası’nın Diyanet’e devredilen binalarının yıkımı, renkli bira tarihimizin bir bölümünü daha sildi…
11 Temmuz 2020
Harmancının vedası
Dünyanın en çok satılan viskilerinden birini 47 boyunca harmanlayan Colin Scott, nam-ı diğer “büyük burun” emekliye ayrıldı. Scott tam 6 milyon fıçı viskiyi yönetiyordu…
27 Haziran 2020
İlk pub’ımız 30 yaşında
Türkiye’nin ilk İngiliz stili pub’ı North Shield, 30 yılını devirdi. Bu uzun serüven, renkli anılarla dolu…
30 Mayıs 2020
Bir şarabın ölümü
Işıklar Holding’in Kalecik’te Fransızlar’la kurduğu Château Kalecik şarapları kapandı. 20 yıl yaşayabilen firma, geriye yeni şarap yatırımcıları için derslerle dolu bir öykü bıraktı…
09 Mayıs 2020
Şarap yarışmaları: Bozuk kantar, yanlış tartar
Birçok uluslararası yarışmada altın ve gümüş madalya kazanan şaraplarımız İngiltere’deki yeni bir yarışmada bronz’a bile lâyık görülmedi. Bu tür tutarsızlıklara şaşırmamalı. İşte şarap yarışmalarının perde arkası…
25 Nisan 2020
Dayanışmanın lezzeti
Butik ve yöresel üreticilerin güçlerini birleştirmeleri, pazarlama grupları kurarak tanıtımlarını birlikte yapmaları, gastronomi dünyasının yeni akımı. Böyle gruplar nihayet ülkemizde de kuruluyor…
18 Nisan 2020
Yoksulları doyurmak şeflere düştü
Yoksul ailelerin beslenme ihtiyacı için kolları sıvayan şefler ve gıda firmaları, binlerce kişiye ücretsiz yemek hazırlıyor…
11 Nisan 2020
Şarapta Doğu – Batı sentezi
Bozcaada’nın zayıf şaraplar veren Karasakız’ı ile Bordo’nun aşırı buruk üzümü Petit Verdot’nun “çifte altın” madalya kazanan birlikteliği, dikkati yerli-yabancı üzüm kupajı şaraplarımıza çekti
04 Nisan 2020
Bugünün içkileri, dünün şifalı iksirleri
Bugün modern ilaçlarla çare aradığımız salgın ve diğer hastalıklar, asırlar boyu manastırların şifalı iksirleriyle tedavi edilmeye çalışıldı. Günümüzün sevilen içkilerinin çoğu, eski ilaçlar…
30 Mayıs 2020
Bir şarabın ölümü
Işıklar Holding’in Kalecik’te Fransızlar’la kurduğu Château Kalecik şarapları kapandı. 20 yıl yaşayabilen firma, geriye yeni şarap yatırımcıları için derslerle dolu bir öykü bıraktı…
09 Mayıs 2020
Şarap yarışmaları: Bozuk kantar, yanlış tartar
Birçok uluslararası yarışmada altın ve gümüş madalya kazanan şaraplarımız İngiltere’deki yeni bir yarışmada bronz’a bile lâyık görülmedi. Bu tür tutarsızlıklara şaşırmamalı. İşte şarap yarışmalarının perde arkası…
25 Nisan 2020
Dayanışmanın lezzeti
Butik ve yöresel üreticilerin güçlerini birleştirmeleri, pazarlama grupları kurarak tanıtımlarını birlikte yapmaları, gastronomi dünyasının yeni akımı. Böyle gruplar nihayet ülkemizde de kuruluyor…
18 Nisan 2020
Yoksulları doyurmak şeflere düştü
Yoksul ailelerin beslenme ihtiyacı için kolları sıvayan şefler ve gıda firmaları, binlerce kişiye ücretsiz yemek hazırlıyor…
11 Nisan 2020
Şarapta Doğu – Batı sentezi
Bozcaada’nın zayıf şaraplar veren Karasakız’ı ile Bordo’nun aşırı buruk üzümü Petit Verdot’nun “çifte altın” madalya kazanan birlikteliği, dikkati yerli-yabancı üzüm kupajı şaraplarımıza çekti
04 Nisan 2020
Bugünün içkileri, dünün şifalı iksirleri
Bugün modern ilaçlarla çare aradığımız salgın ve diğer hastalıklar, asırlar boyu manastırların şifalı iksirleriyle tedavi edilmeye çalışıldı. Günümüzün sevilen içkilerinin çoğu, eski ilaçlar…
28 Mart 2020
Salgınlar ve şifalı içkiler
Korona’ya karşı ilaç olan kinin 19. yüzyılda da sıtmanın ilacıydı, halkın kinin içebilmesi için özel şaraplar ve tonikler bile üretilmişti. Cin-tonik’in toniği ve bazı aperitif içkiler, o günlerden yadigâr…
21 Mart 2020
Şarabın canlı tarihiydi…
Tarihin gelmiş geçmiş en büyük şarap tadımcısı da dünyayı terk etti… 92 yaşında ölen Michael Broadbent, dört asrın en iyi şaraplarını tadabilmiş belki de tek insandı
14 Mart 2020
Eve kapananlara lezzetli kitaplar…
İptal olunan etkinlikler yüzünden bu ay evlerde daha çok vakit geçecek. Öyleyse biriken “lezzetli” kitaplara zaman ayırmalı…
07 Mart 2020
Şarap peşinde otuz yıl…
1990’da Amerika’dan ucuz ıstakoz ithal etmek için kurulan Türkiye’nin en büyük şarap ithalatçısı, 30 yaşına girdi…
15 Şubat 2020
Zenginliğin sırrı, sanat…
Dünyanın en zengin adamı seçilen LVMH’ın patronu Bernard Arnault’nun başarı sırrı, ticaretle sanatı evlendirmesi ve ürünlerini bu yolla cazibeli markalar haline getirmesi…
08 Şubat 2020
Dünyanın en zengini, içki üreticisi
Dünyanın en zengin adamı sıfatını Amazon’un sahibi Jeff Bezos’tan kapan Bernard Arnault, Fransa’nın şampanya ve konyak devi. Biz içkiye hâlâ yasaklar penceresinden bakarken, batı ülkeleri içkiyle bu denli zenginleşiyor…
25 Ocak 2020
Galataport’u beklerken…
Doğuş Grubu ile Bilgili Holding’in “işleteceği” bölge güvenlikten geçilerek girilen, Dubaivarî steril ve “mutena” bir lüks vahası mı olacak, yoksa kentin sakinlerinin dünya insanlarıyla yan yana, omuz omuza yürüyecekleri, renkli mekânlarda kahvelerini içecekleri, sokak müzisyenlerini dinleyecekleri doğal bir cazibe merkezine mi dönüşecek?
2019’un iz bırakanları…
Özel bir alanda kalem oynatan yazarlar için, yılın son yazısında geçen yılın değerlendirmesini yapmak, en önemli olaylarını listelemek âdettendir. Ben de öyle yaptım. İşte gastronomi dünyasında yıla damgasını vuranlar…
14 Aralık 2019
Türk mutfağının isimsiz kahramanıydı
İstanbul’un en eski esnaf lokantalarından 52 yıllık Şahin Lokantası’nın işletmecisi İsmail Şahin’i kaybettik. “Şahin usta”, sessiz bir kahramandı…
30 Kasım 2019
Kelebek ömürlü şaraplar…
Her Kasım ayının üçüncü Perşembe’si şarapseverlere yaşama sevinci aşılayan “primeur” şaraplar, bu yıl da kadehleri şenlendirdiler…
16 Kasım 2019
Elli Peynirli Şehir
Geçen hafta sonu dünyanın en iyi peynir kitabı seçilen “50 Peynirli Şehir”in tanıtımı için Balıkesir’deydim. Nefis peynirler, zeytinyağları ve sirkeler tattım…
09 Kasım 2019
Çeyrek asırdan lezzet sırları
Türkiye’nin en iddialı restoranlarından Ulus’taki Sunset, 25. yaşını lezzet sırlarını paylaştığı şık bir yemek kitabıyla kutluyor…
02 Kasım 2019
Madalyaları yine süpürdük
Yılın ikinci yarısındaki uluslararası yarışmalarda birçok şarabımız yine altın ve gümüş madalyaları boynuna dizdi
26 Ekim 2019
Antalya’da meze şöleni
Üçüncüsü yapılan Uluslararası Meze Festivali’nde Akdeniz ve Orta Doğu’nun bu küçük lezzetleri başka bir boyuta çıktı…
19 Ekim 2019
İki bağdan izlenimler…
Bağbozumunun son günlerinde Kapadokya ve Kalecik bağlarında gördüklerim, Türk şarapçılığının geleceği için umut vericiydi
28 Eylül 2019
İçkiler hakkında merak edilenler: Şişedeki damlacıklar neden olur; cin bozulur mu; evde likör yapmanın püf noktaları ne?
Okuyuculardan çoğu eski içkilerle ilgili epey soru geliyor. Ara ara yapacağım gibi soruları cevaplıyorum…
14 Eylül 2019
“Eylül’de gel…”me! (2)
Geçen yıl bu günlerde, bu başlıkla yazdığım yazının devamı… Eylül’de adeta patlayan etkinliklerin “hedef kitle”lerde yarattığı bunaltı ve Eylül’ü hâlâ sonbahar ayı sananların yanılgısı…
14 Eylül 2019
“Eylül’de gel…”me! (2)
Geçen yıl bu günlerde, bu başlıkla yazdığım yazının devamı… Eylül’de adeta patlayan etkinliklerin “hedef kitle”lerde yarattığı bunaltı ve Eylül’ü hâlâ sonbahar ayı sananların yanılgısı…
08 Eylül 2019
Şarabın doğum günleri
Asmalar üzüm doldu, salkımlar ele geldi… Üzüm hasadının, bağbozumunun vakti de geldi; yemyeşil bir denizi andıran bağlar, şarapseverlerin ziyaretini bekliyor
Devamını Oku
25 Ağustos 2019
Bozcaada şarabı elden gidiyor
Antik çağlardan bu yana önemli bir şarap bölgesi olan Bozcaada, turizmin bağcılığı geriletmesi yüzünden şarapçılığın çökme tehlikesi ile karşı karşıya…
Devamını Oku
13 Ağustos 2019
Sıkıcı bir bayram yazısı
Bayram haftalarında bal damlayan bir kalemle keyif yazıları yazmak âdettendir. Ama ya bayrama iç karartıcı gerçeklerin gölgesinde giriliyorsa? O zaman…
Devamını Oku
21 Temmuz 2019
Rakı fiyatları ucuzlamalı
Metil alkollü kaçak rakılardan ölenlerin sayısı, sadece geçen ay 20’yi buldu… Halk sağlığını korumak ve vergi gelirini arttırmak için rakı fiyatlarının ucuzlatılması şart.
Devamını Oku
14 Temmuz 2019
Atilla Dorsay: Restoranların da yazarıydı
Ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, aynı zamanda Türkiye’nin ilk restoran yazarıydı. Dorsay’ın “Bir Ömürden Seçilmiş Tablolar”ı, lezzet tutkunlarının da keyifle okuyabilecekleri bir anılar kitabı…
Devamını Oku
07 Temmuz 2019
Nar ağacı kurudu
Türkiye’nin ilk lüks yiyecek-içecek markası Nar Gourmet, ekonomik krize kurban gitti. Nar, özel lezzetlerimizin en iyilerini seçip şık ambalajlarla dünyaya pazarlıyordu…
Devamını Oku
30 Haziran 2019
“Winemaniac” desek daha mı kibar olur?
Şarap dünyamızın çılgınlık derecesinde tutkulu üreticisi Mustafa Çamlıca, Sofya’da “Balkanların en iyi şarap üreticisi” seçildi
Devamını Oku
16 Haziran 2019
Şarabımızın canlı tarihiydi
Geçen hafta 95 yaşında yitirdiğimiz Uğurlu Tunalı, Türk şarapçılığının sessiz kahramanlarındandı…
Devamını Oku
09 Haziran 2019
Narenciye düşünceleri
Dünya içki devlerinin yeni gözdeleri, turunç, bergamut ve kan portakalı gibi az tanınan narenciyelerin enfes lezzetleri…
Devamını Oku
02 Haziran 2019
Mürefte’den üzüntülerle…
Antik çağlardan bu yana Trakya’nın en önemli şarap bölgesi olan Mürefte’nin terk edilmiş şaraphaneleri, sökülen bağları ve ıssız sokakları, Türk şarapçılığının yükselişi ile tezat oluşturuyor
Devamını Oku
26 Mayıs 2019
En şık restoranın gümüş yıldönümü
Türkiye’nin en iddialı restoranlarından Ulus’taki Sunset, 25. Yaşını kutladı. Zaman zaman katkılarda da bulunduğum bu köklü restoranımızın uzun yaşam sırları…
Devamını Oku
19 Mayıs 2019
Barmenlerin filozofuydu
Türkiye’nin en ünlü barmeni Vefa Zat aramızdan ayrıldı. Yazar ve danışman olarak yıllarca birlikte çalıştığımız Vefa ağabey’den geriye tatlı anılar, renkli anekdotlar ve bir düzine kitap kaldı…
Devamını Oku
05 Mayıs 2019
Tok karnına okuyunuz
Yaz ayları yaklaşırken “ideal şezlong kitapları” diye derlemeler yapmak, bir medya klasiğidir. Okura deniz kenarında sıkılmadan okunabilecek, hafif ve akıcı kitaplar önerilir. Yeme-içmeyle ilgili rahat okunan, bol resimli kitaplar da bunlar arasında yer alır. İşte yaklaşan yaz için, onlardan bir seçki…
Devamını Oku
28 Nisan 2019
Lezzet avcısıyla söyleşi
Mikla Restaurant’ın Ar-Ge sorumlusu, hem antropolog, hem de ziraat mühendisi olan Tangör Tan: 68 ve 78 kuşakları köye dönüp tarımı canlandırıyor
Devamını Oku
21 Nisan 2019
Türk şaraplarına 34 madalya
Uluslararası yarışmalarda birçok şarabımız yine altın ve gümüş madalyalara lâyık görüldü…
Devamını Oku
31 Mart 2019
Yalnız havyarla yaşanmaz
Siyaset yasaklı bir günde bu kez havyar haberleri…
Devamını Oku
24 Mart 2019
Sınıf mücadelesi, gastronomi dinlemedi
Şanzelize’deki protestolarda tahrip edilen Paris’in asırlık restoranı Fouquet’s’den anılar ve…
Devamını Oku
10 Mart 2019
İçkiler artık “kadın egemen”
Bir kınama ifadesi olarak söylenen “Erkek egemen” deyimi, içki dünyasında tersine döndü. Doğrusu kimsenin de şikâyeti yok…
Devamını Oku
03 Mart 2019
Kayıp üzümün peşinde
Bir zamanların “üzüm ambarı” Anadolu’nun unutulmuş üzümleri bir bir şarapçılığımıza kazandırılıyor…
Devamını Oku
17 Şubat 2019
“Portakal” şaraplar
Yeni akım, portakaldan yapılmadığı halde renginden dolayı kiminin “Portakal”, kiminin “Kehribar” dediği şaraplar…
Devamını Oku
10 Şubat 2019
14 Şubat’a romantik içkiler
Özel günlerde kokteyller artık demode
Devamını Oku
27 Ocak 2019
Meşe fıçıda 50 yıl
Tekel’in yarım asırlık içki duayeninin anı kitabı, çok şey anlatıyor…
Devamını Oku
20 Ocak 2019
Çevreci şaraplar
Türk şarapçılığı kısmen de olsa, doğru yola girmiş gözüküyor…
Devamını Oku
06 Ocak 2019
Atatürk’ün şarabı sirkeye döndü
“Bir zamanlar madalyaları beşibiryerde gibi boyunlarına dizen Atatürk şaraplarının sonu, pek hazin oldu”
Devamını Oku
Acısıyla, tatlısıyla 2018…
“2018, gastronomi dünyamızda tam bir “yaprak dökümü” yılıydı”
Devamını Oku
23 Aralık 2018
Şampanyanın yeni rakipleri
Şampanyaya rakip ürünler çıkaranlar arasında, bir süredir Türk şarap üreticileri de var
Devamını Oku
16 Aralık 2018
Mohikanların sonuncusuydu
“2000’li yıllard insanlar da azaldı… Restoranlarda mahremiyet, kalabalıklardan uzak olmak değil “görmek ve görülmek” önem kazandı”
Devamını Oku
09 Aralık 2018
Bir kadeh şarapta fırtına koptu
Milor’un savruk bir üslûpla dile getirdiği iddialarında Türk şarapçılığının 10-15 yıl önceki emekleme döneminden bahsediyor, son yıllardaki büyük kalite sıçramasını ıskalıyor…
Devamını Oku
02 Aralık 2018
Fıçı oyunları
“Bu çılgın modanın en büyük kazananı mı? “İçkiseverler” diyemiyoruz, zira her ufak fıçı deneyi çarpıcı sonuçlar doğurmasa bile fiyatları yüzde 20-30 yukarı çekiyor”
Devamını Oku
25 Kasım 2018
Sofraları duman bastı
Bir zamanlar fakir halk yiyeceklerinin çeşnisi olan is tadı, bugünlerde yiyecek ve içkide yeni lüksün sembollerinden biri
Devamını Oku
18 Kasım 2018
Taze şaraplar geldi
Her yılın Kasım ayının üçüncü perşembesi, Beaujolais Nouveau’ların piyasaya çıktığı adeta bir şarap bayramı…
Devamını Oku
11 Kasım 2018
Viski dünyasına Türk damgası
Buckhingam Sarayı’nı bile fethetti
Devamını Oku
04 Kasım 2018
21. yüzyılın bağındaydım
“Kendi adını taşıyan markasıyla, kimi de başka kupajların içinde tattığımız şarapların çıtasını yükselten bu dev bağı gezince, Türk şarapçılığının geleceğine inancımız artıyor”
Devamını Oku
28 Ekim 2018
Bir yemeğin düşündürdükleri…
Neruda şiiri eşliğinde gelen anneanne ekmeği
Devamını Oku
21 Ekim 2018
Kalecik Karası aslına dönüyor
Kalecik Karası’nı süt danası, süt kuzusu, oğlak ve ördek gibi etlerle yapılan, baharatın eser miktarda kullanıldığı yemeklerle yudumlamalı
Devamını Oku
07 Ekim 2018
Bir millet uyanıyor
“Mutfaklarıyla ünlü olmayan yörelerimiz bile eldeki lezzet envanterine sahip çıkıyor, kayıt altına alıyor, onlarla gurur duyarak parlatıyordu”
Devamını Oku
30 Eylül 2018
Et pornografisi can alıyordu
Kontrolsüz rekabet ve yüksek kârlar, kuralları unutturdu…
Devamını Oku
09 Eylül 2018
Ekose etekli levrek – II
Aslında bir ziyafette sunulanların ülke gündemine oturmasına, hatta hükümet sarsmasına Türkiye çok da yabancı değildi
Devamını Oku
02 Eylül 2018
Güngör Uras’tan Karpiç anıları
“Şimdilerde ne Karpiç gibi “orkestra şefi” disiplininde ustalar, ne de onların kolalı beyaz gömlek, siyah papyon ve jilet gibi ütülü ceketlerle servis yapan çakı gibi öğrencileri var…”
Devamını Oku
25 Ağustos 2018
Süreyya kuşağının son temsilcisiydi
Güngör Hoca, emeğe saygıdan garsonların isimlerini bile yazardı
Devamını Oku
19 Ağustos 2018
Amerika’nın talihsiz viskisi
“Burbon viski Amerika’da kamyoncuların, oduncuların içkisidir…”
Devamını Oku
12 Ağustos 2018
Bir büyük şef ölünce “dünyası”na ne olur?
Türk mutfağına bir yıldız şef lâzım
Devamını Oku
05 Ağustos 2018
Türk şarabının canlı tarihi
“Bir şarabı tatmak, onu tanımaya yetmez. Şarabı anlayabilmek, ona nüfuz edebilmek için bir akşamı o şarabın bir şişesiyle geçirmeli”
Devamını Oku
30 Temmuz 2018
Peru mutfağı, Türkiye’yi de fethediyor
“Her halükârda, iyi bir Perulu şefin elinden bu mutfağın lezzetlerini tatmak gerekiyor…”
Devamını Oku
16 Temmuz 2018
Hindistan birası dünyayı sallıyor
“Amacımız, lezzet dünyasında -ki buna içki de dahil- geleneklerin, eski tariflerin, unutulmuş reçetelerin yeniden canlandırılarak neler yapılabileceğini göstermek…”
Devamını Oku
02 Temmuz 2018
Lezzetli yaz kitapları
Yaz başlarında “ideal yaz kitapları” diye derlemeler yapmak, bir medya klasiğidir
Devamını Oku
24 Haziran 2018
Dünya liginde bir Türk restoranı
Bir “özel an” mekânı, daha çok bir vitrin
Devamını Oku
17 Haziran 2018
Yemeğin de bir tarihi var
“Atalarımızın büyük bölümü, domatesi hayatlarında görmedi. Patatesi de…”
Devamını Oku
10 Haziran 2018
Bu dünyadan bir Bourdain geçti
Bourdain “Bak gel, ne buldum!” diye bizi oyuna çağıran hınzır bir çocuk gibiydi
Devamını Oku
04 Haziran 2018
Barlarda Alman rüzgârı
“Almanlar dünyaya sevdirecekleri bir içkileri olmamasının acısını galiba barmenliğe yüklenerek, hayran olunacak kokteyller yaratarak çıkarıyorlardı…”
Devamını Oku
27 Mayıs 2018
Geçmiş olsun sevgili Başkan…
“Elbet bir gün yapılacak Xinomavro-Öküzgözü kupajlarının nefis şaraplar olacağından da, tıpkı senin gibi eminiz…”
Devamını Oku
20 Mayıs 2018
Burgonya’nın âşığıydı
Bu çağa ait olmayan, bir zarif, şövalye insan dünyadan geçti…
Devamını Oku
13 Mayıs 2018
Oğlak zamanı
Trakya’daki günde en az 40 oğlak kızartan lokantalar çobanlığın giderek gerilemesinden şikâyet ediyor
Devamını Oku
29 Nisan 2018
Bira sınıf atlıyor
Kadehlerin üzerlerindeki birer lüle köpük ise, bu renklerle hoş bir kontrast yaratıyordu
Devamını Oku
22 Nisan 2018
“Uyuyan dev” Türk çayı, uyanacak mı?..
Demleme hataları da çayımızın tadını bozuyor
Devamını Oku
15 Nisan 2018
Yeni lokantalar, yeni tatlar…
İstanbul’un gastronomi dünyası kıpır kıpır
Devamını Oku
08 Nisan 2018
Türk mutfağı niye mi dünyaya açılamıyor?
“Avrupa’daki Türk aşçı, Bulgar yoğurdu kullanıyor”
Devamını Oku
25 Mart 2018
Bir aşçının itirafları
“Şu orman kebabını yıkayıver oğlum!”
Devamını Oku
18 Mart 2018
“Agam çiğ köfte oldu, paşam rakılar doldu”
“Rakı yalnızca içkinin kendisi dolayısıyla değil, içildiği koşullar dolayısıyla da Türkiye’nin anahtarıdır…”
Devamını Oku
11 Mart 2018
Viski artık “unisex”
Viskilerin tatları yumuşadıkça, kadınların ilgisi de artıyor
Devamını Oku
04 Mart 2018
Üzüm ülkesinde kanyaksız hayat
Özelleşme, “güzelleşme” olamadı
Devamını Oku
25 Şubat 2018
Bodrum’dan esen mandalina rüzgârı
Çeşnisini Bodrum mandalinasından alan Sandoz kokteyli bir efsaneydi
Devamını Oku
18 Şubat 2018
Öğleden sonra, günaydın!..
Fransa’da bir kilo üzüm bin avroya satılırken, şarapçılığını baltalayan Türkiye bu cazip pastadan bırakın bir dilimi, bir çatal bile alamıyor
Devamını Oku
04 Şubat 2018
Evde bira fırtınası
“Kendi biranı kendin yap” diyenler çoğalıyor
Devamını Oku
28 Ocak 2018
Bordo’da Türk şatosu!
Şarabın kalbi Bordo’da, bir Türk yatırımı…
Devamını Oku
21 Ocak 2018
Şaraplarımız “yontuluyor”
Türk kırmızılarının yakın zamana kadar sorunlarından biri buydu: Bol güneşli bağlarda iyi olgunlaşan üzümlerimiz tanence zenginleşiyor, ama bunlar iyi yontulamadığında zor içiliyordu
Devamını Oku
14 Ocak 2018
Kasap köftesi hamburgere karşı
Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü” kitabını okuyanlar, zincir fast food’ların perde gerisini daha iyi görebiliyor
Devamını Oku
07 Ocak 2018
Rakı bilgesine elveda…
Yaşlandıkça açıldı, daha da tatlandı
Devamını Oku
Tatları damakta kaldı…
Gastronomi dünyasında 2017’nin ‘en’leri
Devamını Oku
24 Aralık 2017
Hindinin yerini kaz mı alacak?
Hindilerin yavanlaşması, lezzet tutkunlarını kaçırdı
Devamını Oku
17 Aralık 2017
Hayat suyundan biz de içelim
Manastırlarda içki ve şifalı iksirler yapılan o çağlardaki bu kaydın tutulduğu gün, uzun bir süredir viskinin doğum günü olarak şenliklerle kutlanıyor
Devamını Oku
10 Aralık 2017
Yeni üzümler, yeni tatlar…
Etiketinde Marsanne – Roussanne yazan şişeye bakarken 90’lı yıllardaki o tuhaf günleri hatırlıyorum
Devamını Oku
03 Aralık 2017
Gıda terörü artarak sürüyor
Bir gastronomi yazarı olarak bu pazar günü okurların iştahını kaçırdığım için üzgünüm
Devamını Oku
26 Kasım 2017
“Sakatat ye, sakata gelme…”
Batı’nın gastronomi dünyası sakatatların değerini aslında 2000’lerde keşfetmişti
Devamını Oku
19 Kasım 2017
Bağbozumu raporu
Fiyatlar değişmeyecek, kalite biraz yükselecek…
Devamını Oku
12 Kasım 2017
“Türk Michelin’i” olur mu?
Tahmin edebileceği gibi, rehberin eteğindeki inciler dökülür dökülmez gastronomi dünyamızda da yoğun tartışmalar, polemikler aldı yürüdü…
Devamını Oku
05 Kasım 2017
Festivallerin “suyu çıktı”…
Çöp dağları arasında “lezzet” tadımı…
Devamını Oku
29 Ekim 2017
Sofralarda meze devrimi
Mezelerin deyim yerindeyse “patlaması”, zamanın ruhuna da her bakımdan uygun…
Devamını Oku
22 Ekim 2017
Dünya şarapçıları İstanbul’daydı
Ya 70 yıl önceki şarap kongresinde alınan kararlar uygulansaydı, sonuçları da alınsaydı?
Devamını Oku
15 Ekim 2017
Lokantam 50 yaşında
“Aşevleri toplumcudur…”
Devamını Oku
08 Ekim 2017
Tereyağının muhteşem dönüşü
“Bu enfes ve sağlıklı yağa itibarını iade etmenin zamanı…”
Devamını Oku
01 Ekim 2017
Elveda otel lokantaları…
Yiyecekten, aşçıdan, garsondan kıstıkça kalite düştü
Devamını Oku
24 Eylül 2017
“Eylül’de gel…”me!
Cabernet’sinin alkolüyle yanarken, Ataol Behramoğlu’nun “Bir sonbahar günü ceket giymenin sevinci” dizeleri aklıma düşüveriyor…
Devamını Oku
17 Eylül 2017
Bir üzüm hikâyesi
21. yüzyılda çözemediğimiz kirli çuval sorunu
Devamını Oku
10 Eylül 2017
Coğrafi işaret topallıyor
Coğrafi işaretin anlamını bulduğu apelasyon sistemi, AB’nin tarımda temel direği
Devamını Oku
03 Eylül 2017
“Gastroturizm” şarapsız olmaz
Şaraba bir “içki” değil “içecek” olarak bakılmalı
Devamını Oku
27 Ağustos 2017
Ev rakıları alarm veriyor
Evlerde rakı yapma eğiliminin artmasının gerisinde, AB’ye uyum çerçevesinde alkollü içkilere getirilen vergi düzenlemesi yatıyor
Devamını Oku
20 Ağustos 2017
Fındık – fıstık yazısı
Kuruyemiş Ansiklopedisi gastronomi dünyamıza ayna tutarak, farkında olmadığımız bir zenginliği ortaya seriyor
Devamını Oku
13 Ağustos 2017
Lagos katliamı tam hız sürüyor
“Denizden babam çıksa yerim!” diyecek kadar balığa tutkun olanların başına gelenler, sadece yasaklı balığı bilmeden yeme riski de değil
Devamını Oku
06 Ağustos 2017
Hiç bamya ile balık yenir mi?
Bu yaz mevsimini yarılarken, radarlarıma takılan, deneyebildiğim ve okurlara tavsiye edebileceğim yeni restoranlar
Devamını Oku
31 Temmuz 2017
En lezzetli yaz kitapları
Hamağa uzanırken okunabilecek, insanın içini kasvete boğmayacak ilginç ve keyifli yeme-içme kitapları…
Devamını Oku
23 Temmuz 2017
İskender kebap 150 yaşında
İskender kebabı, bu kebabın “resmî tarihi”ne göre 1867 yılında İskender Efendi tarafından Bursa’da icad edilmiş
Devamını Oku
16 Temmuz 2017
Bir duble çay lütfen!
Çayda, kahvedeki gibi soğuk demleme modası yayılıyor
Devamını Oku
09 Temmuz 2017
Ah Beyoğlu, vah Beyoğlu…
Beyoğlu, Türkiye’nin batıya dönük yüzüydü
Devamını Oku
02 Temmuz 2017
Ömür’sünüz Mehmet Bey
“Şarap sakal gibidir: Keserseniz, daha gür çıkar…”
Devamını Oku
25 Haziran 2017
Likör tadında bayramlar…
Vahşi değişimden nasibini alanlardan biri de, bayramlarda likör ikramı geleneği…
Devamını Oku
18 Haziran 2017
Zeytin tanesinin söylediği
Zeytine de zeytinin yağı kadar değer vermeliyiz
Devamını Oku
11 Haziran 2017
Kuzu cennetinde dana çılgınlığı
“Buğdayla koyun, gerisi oyun”dan steakhouse patlamasına
Devamını Oku
04 Haziran 2017
Malta’da, kalitenin peşinde…
Uçakta, Türkiye’nin bu yeni tanımıyla gastronomide kaliteyi yaratmak için ne kadar şanslı olduğunu düşünüyorum…
Devamını Oku
28 Mayıs 2017
Kuşkonmaz düşünceleri
Yeşili, moru, beyazı olan bu bol vitaminli ve mineralli sebzenin körpe ve küçükleri bütün olarak, irileşmişleri de saplarının bir-iki milimi soyularak kullanılıyor
Devamını Oku
22 Mayıs 2017
Yerel güzeldir
Yeme-içme dünyasının bir başka alanında, şarap dünyasında da yöresellik yükselişte
Devamını Oku